Je heggenschaar onderhouden

Eens je een heggenschaar hebt gekocht, wil je er zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Goed onderhoud is bepalend voor de levensduur van je heggenschaar. Daarnaast draagt onderhoud van de heggenschaar bij aan een veilig gebruik. Op deze pagina vind je tips om je heggenschaar zo goed mogelijk te onderhouden. 

Heggenschaar schoonmaken

Het onderhouden van je heggenschaar begint bij zorgvuldige schoonmaak na iedere snoeibeurt. Zorg ervoor dat de heggenschaar voor het schoonmaken is ontdaan van de accu of netspanning.

  1. Allereerst verwijder je na iedere snoeibeurt het ergste vuil met een zachte borstel.
  2. Vervolgens maak je met alcohol en een doekje de mesgeleider vrij van kleverige resten en besmetting.
  3. Wanneer de messen schoon zijn, maak je ze droog met een doek.
  4. Vet daarna de messen van je heggenschaar in met speciale olie in spray of vloeibare vorm.
  5. Ten slotte smeer je de aandrijving met transmissievet.

Is er schimmel of een rups actief in één of meerdere heg(en)? Reinig de messen dan ook tussendoor met alcohol om verspreiding te voorkomen.

Benzine heggenschaar schoonmaken

Van de soorten heggenscharen vergt de benzine aangedreven variant de meeste onderhoud. Vooral in het schoonmaken van de heggenschaar kan behoorlijk wat tijd zitten. Toch is het belangrijk om langer én veilig met de heggenschaar te kunnen snoeien. Een benzine heggenschaar maak je als volgt schoon:

1. Filter schoonmaken
Na een snoeibeurt open je de beschermklep en haal je de luchtfilter eruit. Een filter van stof reinig je eenvoudig met water en zeep. Vervolgens spoel je het na en kan het drogen. Heb je een papieren filter dan gebruik je een borstel om het schoon te maken.

2. Bougie reinigen
Ook de bougie mag schoongemaakt worden. Je reinigt de bougie met een klein metalen borsteltje. Controleer ook direct de elektrodeafstand.

3. Vuil rondom de motor verwijderen
Verwijder met behulp van perslucht vuil rondom de motor.

4. Kleefresten verwijderen
Wanneer er kleefresten van taksappen aan het apparaat zitten, kan dit eenvoudig worden verwijderd met brandalcohol en een doekje.

5. Winterklaar maken
Gaat de heggenschaar een paar maanden de schuur in? Giet dan ook alle benzine uit de heggenschaar.

Heggenschaar controleren

Bij veel mensen wordt de heggenschaar slechts een paar keer per jaar gebruikt. Na de snoeibeurt wordt de heggenschaar voor een paar maanden weggelegd in de schuur, garage of kast. Om onveilige situaties te voorkomen, is het extra belangrijk om de heggenschaar te controleren voor en na gebruik. 

  1. Is er sprake van speling?
  2. Zitten de messen nog op de juiste plek?
  3. Is er schade aan de messen?
  4. Zijn de messen nog goed scherp?

Heggenschaar slijpen

De scherpte van de messen van je heggenschaar is misschien wel belangrijker dan je denkt. In de eerste plaats omdat snoeien met botte messen niet prettig werkt: je moet veel meer moeite doen om een heg gesnoeid te krijgen. Daarnaast kan de plant beschadigen en is het vatbaarder voor ziektes en schimmels wanneer de messen niet scherp genoeg zijn. Reden genoeg om op tijd te slijpen. Een kleine klus die je veel oplevert. Je slijpt de messen van de heggenschaar zodra je voelt dat het snoeien moeizamer gaat.

Handmatige heggenschaar slijpen

Een handmatige of mechanische heggenschaar slijp je met een vijl. Trek altijd werkhandschoenen aan om verwondingen te voorkomen. Open eerst de heggenschaar zodat je goed bij de schaar kunt komen. Zet de vijl bij het scharnier op één van de messen en slijp met ronddraaiende bewegingen richting de punt. Vervolgens draai je de heggenschaar om en haal je de vijl plat langs het mes. Doe hetzelfde voor het andere mes.

Accu- benzine of elektrische heggenschaar slijpen

Voor het slijpen van een gemotoriseerde heggenschaar gebruik je een vijl of slijptol. Draag altijd werkhandschoenen tijdens het slijpen. Voor gemotoriseerde heggenscharen is het van belang in de juiste hoek te slijpen. Wat die hoek is, vind je in de gebruiksaanwijzing. Je slijpt de messen in de juiste hoek in ongeveer 10 bewegingen per vlak scherp. De achterkant van het mes slijp je met een slijp- of wetsteen.

Heggenschaar opbergen

Naast zorgvuldig gebruik, schoonmaak en tijdig slijpen is ook het opbergen van invloed op de levensduur van de heggenschaar. Wij raden aan om, afhankelijk van het soort heggenschaar, altijd de accu of benzine te verwijderen wanneer je de heggenschaar voor langere tijd opbergt. Bewaar de heggenschaar daarnaast op een droge plek om roest of andere problemen te voorkomen.