Appelboom snoeien

De appelboom. Deze mooie vruchtdragende boom is een aanwinst voor iedere tuin. Om optimaal te kunnen genieten van de appelboom en haar vruchten, snoei je de boom twee keer per jaar: de zomersnoei en wintersnoei.

Waarom je een appelboom snoeit

Je snoeit een appelboom om meerdere redenen. Dat begint bij het bevorderen van de groei. Door de zwakke twijgen te snoeien, kan de boom meer energie geven aan de sterke twijgen. Natuurlijk wil je ook genieten van lekkere appels. Voor het rijpen van appels is veel licht nodig. Dit bereik je door ervoor te zorgen dat de kroon van de appelboom een open structuur heeft. Daarnaast kan het licht optimaal haar werk doen als de twijgen in een hoek van 45 graden van de stam af groeien. Daardoor kunnen de appels naast elkaar hangen, in plaats van boven elkaar.

Een appelboom snoeien
Wanneer appelboom snoeien?
Snoeien van een appelboom

Wanneer snoei je een appelboom?

De appelboom kent twee snoeimomenten: de wintersnoei en de zomersnoei. In de winter is het blad van de appelboom af. Je kunt dan goed zien wat de structuur van de boom is en waar je moet snoeien. De zomersnoei is wat minder drastisch; je snoeit bij dan om ervoor te zorgen dat de vruchten genoeg zonlicht blijven krijgen.

  • De wintersnoei: november t/m begin maart
  • De zomersnoei: juni, juli, augustus

Wanneer liever niet snoeien?

Snoei een appelboom niet op momenten dat er vorst heerst of aankomt. De wonden die tijdens het snoeien ontstaan, helen erg moeilijk als het vriest. Je kunt ook beter even wachten met snoeien als het vochtig is. De snoeiwonden kunnen door de natheid geïnfecteerd raken.

Welk tuingereedschap gebruik je voor het snoeien van de appelboom?

Voor het snoeien van een appelboom heb je doorgaans drie soorten tuingereedschap nodig: een snoeizaag, een takkenschaar en een snoeischaar. Heb je een jong, dun boompje? Dan is een snoeizaag niet nodig en kun je af met de laatste twee.

Snoeizaag voor dikkere takken

Een snoeizaag gebruik je om dikke takken van je appelboom te snoeien. Dit zal vooral het geval zijn als je een oudere appelboom hebt. Zorg ervoor dat het zaagblad scherp en schoon is. Hiermee voorkom je infecties.

[content-egg-block template=offers_grid groups=”snoeizaag”]

Takkenschaar voor takken van 2-4 cm

De takkenschaar gebruik je voor takken van zo’n 2 tot 4 centimeter. Wil je infecties voorkomen? Zorg er dan ook bij de takkenschaar voor dat het blad schoon én vlijmscherp is.

[content-egg-block template=offers_grid groups=”takkenschaar”]

Snoeischaar voor dunne twijgen

Ga je dunne twijgen snoeien? Dan is een snoeischaar handig. Wij bevelen een snoeischaar met een open veer aan, zodat er geen sappen of ander vuil gaat kleven.

[content-egg-block template=offers_grid groups=”snoeischaar”]

Hoe snoei je een appelboom?

De wintersnoei is het meest drastisch. Voordat je begint met snoeien, bekijk je welke takken je kunt weghalen. Je let hierbij op:

  • Takken die naar binnen groeien
  • Takken die recht naar boven groeien (waterlot)
  • Takken die elkaar kruisen
  • Zwakke of dode en oude takken

Vervolgens knip je de twijg weg. Iedere twijg heeft bij de aftakking een verdikking; een soort rimpel. Je knipt de twijg net na deze verdikking, op het gladde gedeelte af. De verdikking blijft dus aan de stam zitten.

Een oude appelboom snoeien

Aan een oudere appelboom (4 jaar of ouder) groeien steeds minder scheuten. Ook herken je een oude appelboom aan vruchthout dat steeds korter wordt. Een oude appelboom heeft een iets andere werkwijze. We noemen deze snoei ook wel ‘verjongingssnoei’. Je snoeit dan tussen november en maart alle oude en dode takken weg. Beperk je tot maximaal 20% van de takken, want dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de appelboom.

Hoe snoei je een appelboom?
Appelboom in bloei snoeien
Wanneer en hoe snoei je een appelboom