Soorten heggenscharen

Er zijn veel verschillende soorten heggenscharen te koop. Wanneer je op zoek gaat naar een exemplaar die bij jou past, kun je zomaar overweldigd raken door het aanbod. Het goede nieuws is dat er voor iedereen een passende heggenschaar is. Maar waar begin je? Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de aandrijving en het budget, en waar wil je de heggenschaar voor gebruiken? Wij maken de zoektocht naar jouw nieuwe tuinhulp makkelijker. Hieronder vind je de verschillende soorten heggenscharen en advies voor de toepassing daarvan.

Heggenschaar voor een kleine heg

Een kleine heg kan het beste worden geknipt met een handmatige heggenschaar of snoeischaar. Met een hand heggenschaar werk je erg secuur en voorkom je happen uit je plant. Voor de middelgrote exemplaren raden wij een elektrische heggenschaar of een heggenschaar op accu aan. Perfectioneer de buxus of heg met een hand heggenschaar en je bent ervan verzekerd dat het er weer mooi bijstaat.

Buxusschaar

Voor het mooiste resultaat gebruik je voor een buxus een speciale buxusschaar. Deze lichte schaar heeft de juiste grootte en ergonomische grip om jouw buxus secuur in vorm te snoeien. De busuxsschaar is verkrijgbaar als accu of mechanische variant.

[content-egg-block template=offers_grid groups="buxusschaar"]

Telescopische heggenschaar

Ben je van plan te snoeien op grote hoogte? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen op een ladder te gaan staan, maar dat is niet altijd even handig. Daar is gelukkig een veel fijner alternatief voor beschikbaar: een heggenschaar op steel of een telescopische heggenschaar. Met beide soorten heggenscharen verleng je je werklengte.

[content-egg-block template=offers_grid groups="Op steel"]

Heggenschaar voor dikke takken (> 30mm)

Voor het zwaardere werk kies je voor een heggenschaar op benzine. Deze heggenscharen zijn gemaakt voor dikke takken. Sommige heggenscharen op benzine kunnen zelfs takken aan van meer dan 30 millimeter. Onder andere het materiaal, het hogere aantal snijbewegingen per minuut en de snijlengte maken dat benzine-aangedreven heggenscharen met gemak door dikke takken heen gaan.

[content-egg-block template=offers_grid groups="heggenschaar dikke takken"]

Elektrische heggenschaar

De elektrische heggenschaar is het meest geschikt voor kleine tot middelgrote heggen. Je steekt de stekker in het stopcontact, zet de heggenschaar aan en kunt aan de slag met snoeien. De meeste elektrische heggenscharen zetten met gemak hun tanden in takken van minder dan 30 mm. Let wel op, een elektrische heggenschaar heeft een kort snoer. Je zult dus altijd gebruik moeten maken van een verlengsnoer.

Heggenschaar op accu

Een heggenschaar op accu is geschikt voor kleine tot middelgrote heggen. Dit heggenscharen geven je ultieme vrijheid. Je hebt dankzij de accu geen gedoe met (in de weg hangende) snoeren. Een voordeel ten opzichte van de hand heggenschaar is dat het apparaat het werk voor jou doet. Zo kun jij je volledig focussen op het snoeien van je heg. Het enige waar jij aan hoeft te denken, is om de accu op te laden voordat je begint.

Heggenschaar op accu van hetzelfde merk

Wanneer je meer tuin- of klusgereedschap op accu hebt (bijvoorbeeld van Makita), is het de moeite waard om ook even een kijkje te nemen bij de heggenscharen van dit merk. Het voordeel van meerdere accu-gedreven apparaten van één merk is dat je het aantal verschillende opladers beperkt (mits het accuvermogen hetzelfde is). Daarnaast is de kans groot dat je al een accu bezit die je voor de heggenschaar kunt gebruiken. Je kunt die accu gebruiken, hoewel het ook niet verkeerd is om meerdere accu’s te hebben zodat je kunt wisselen. Is de ene accu leeg, dan pak je gewoon de andere.

Heggenschaar op benzine

Een heggenschaar op benzine is het antwoord als je aan de slag moet met het snoeien van dikke takken. De power van zo’n heggenschaar zit hem in de aandrijving: benzine. Daarnaast zijn de meeste benzine aangedreven heggenscharen gemaakt van stevig materiaal en hebben ze een grotere zaagbladlengte. Met een heggenschaar op benzine heb je een krachtig apparaat in huis waarmee je naar hartelust en in alle vrijheid kunt snoeien. Let bij het kopen van een benzine heggenschaar wel even op de inhoud van de brandstoftank. Je wilt niet dat je de tank bij langduriger gebruik continu moet bijvullen.

[content-egg-block template=offers_grid groups="benzine heggenschaar"]

Mechanische heggenschaar

De mechanische of handmatige heggenschaar is eigenlijk een must-have voor iedere tuinbezitter. Met een handmatige heggenschaar verzorg jij je heg, buxus of ander soort struik letterlijk tot in de puntjes. Deze heggenschaar leent zich als enige uit dit rijtje voor het écht secure werk. Je kunt met de hand heggenschaar ook goed uit de voeten voor het snoeien van kleine tot middelgrote heggen of buxussen. Voor snoeiwerk op hoogte of het knippen van dikke takken is een hand heggenschaar minder geschikt.

Een heggenschaar is niet altijd even licht. Gebruik jij de heggenschaar alleen voor kleine heggen of buxussen en vind je lichtgewicht belangrijk, dan kun je het beste kiezen voor een hand heggenschaar. Ben je van plan de heggenschaar langere tijd achter elkaar te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een hele lange heg hebt? Dan kom je al snel uit op een elektrische, accu- of benzine gedreven heggenschaar. In dat geval is het gewicht natuurlijk extra belangrijk, maar juist deze heggenscharen zijn wat zwaarder. Vooral benzine gedreven heggenscharen kunnen flink gewicht hebben. Kijk daarom altijd goed naar het gewicht. Die halve kilo kan het verschil maken.

In de keuze voor een nieuwe heggenschaar speelt budget wellicht ook een rol. Net als bij veel andere producten, zegt de prijs van een heggenschaar niets over de kwaliteit. Waar het wel wat over zegt, zijn kenmerken zoals het merk, de meegeleverde accessoires en het gebruiksgemak. Wanneer je op zoek bent naar een simpele heggenschaar zonder al te veel poespas, dan kun je gericht zoeken naar een goedkope heggenschaar. Als je budget, wensen en/of heg wat groter zijn, kom je al snel uit op de bekendere merken en een hogere prijsklasse.

5. Vermogen van de heggenschaar

6. Snijdikte van de heggenschaar