Buxus snoeien

De buxus (Sempervirens) is een veelvoorkomende plant in ons land. Dat de buxus favoriet is, heeft hij vooral te danken aan dat hij het hele jaar door groen blijft. Houd je buxusbol of buxushaag strak en vol door op de juiste momenten en manier te snoeien.

Wanneer je een buxus kunt snoeien

Het snoeiseizoen van de buxus start begin april en eindigt begin oktober. De buxushaag of boom snoei je minimaal twee keer, maar liever vier keer per jaar. Je begint in het voorjaar met de eerste snoeibeurt en eindigt in de nazomer. Daartussen kun je ook nog één of twee keer snoeien. Snoei de buxus niet als het vriest, want dat kan schade opleveren. Ook raden wij af om in de volle zon te snoeien. Wanneer je dit doet, kunnen de bladeren verbranden en worden ze geel/bruin. De buxus zal er niet dood aan gaan en zichzelf herstellen, maar het is vooral een lelijk gezicht.

De buxus bemesten en bekalken

Je hebt misschien al eens gehoord dat buxussen van kalk houden. Dat is zeker waar en wij raden dan ook aan om de grond van kalk te voorzien. Houd er ook rekening mee dat andere voedingsstoffen in de grond verminderen, waardoor de blaadjes minder diepgroen kunnen worden. Dit kun je oplossen door de grond naast kalk ook te bemesten met meststoffen. Doe dit tijdens je eerste snoeibeurt en de buxus kan er weer tegenaan.

Hoe snoei je een buxus?

De buxus snoei je met een speciale buxusschaar of een heggenschaar. Dat kan mechanisch, elektrisch of op accu of benzine. Welke variant je ook gebruikt, het is belangrijk dat de buxusschaar schoon en scherp is. Ga je een groot oppervlakte snoeien? Dan raden wij een extra lichte buxus- of heggenschaar aan.

Een buxushaag snoeien

Je snoeit de buxus door korte knippen te maken. Wees niet bang om de buxus goed in te korten, maar let wel op dat je niet bij het kale hout komt. Dit loopt niet meer uit. Begin bij een haag altijd eerst aan de zijkant en pak daarna pas de bovenkant mee.

Een buxusbol of buxuskegel snoeien

Heb je een buxusbol of buxuskegel? Snoei dan in mei, juli of september. Vormsnoeien vergt wat meer oplettendheid dan het snoeien van een boom of haag. Je begint bij een buxusbol of buxuskegel bovenop met korte knippen. Vervolgens draai de buxusschaar om en snoei je de buxus per deel; zeg voor het gemak dat je de buxus in vieren opdeelt. Elk deel snoei je in zijlingse banen. Je laat de buxus- of heggenschaar rusten op het deel dat je al geknipt hebt. Ben je over de helft van de hoogte, draai dan de schaar om. Een buxusschaar staat in een hoek, waardoor je makkelijker de ronde vorm knipt.

Hoe buxus snoeien?

Een buxushaag of buxusboom snoei je door korte knippen te maken met een buxusschaar. Bij een buxushaag begin je aan de bovenzijde en eindig je aan de zijkant.

Hoe buxusbol snoeien?

1. Begin bovenop door korte knippen te maken
2. Verdeel de buxusbol in je hoofd in delen, bijvoorbeeld 4
3. Draai de buxusschaar om en knip per deel in zijlingse stroken
4. Ben je op de helft van de hoogte? Draai de schaar dan weer om.
5. Knip vervolgens de bolling van het deel rond

Herhaal stap 3 t/m 5 voor alle delen en jouw buxusbol staat er binnenkort weer mooi bij!

Wanneer buxus snoeien?

Het snoeiseizoen van de buxus is van april t/m september. Je snoeit de buxus minimaal twee, maar liever vier keer per jaar. Snoei een buxus nooit als het vriest en ook niet als de volle zon erop schijnt. Hiermee voorkom je beschadiging aan de buxus.