Conifeer snoeien

Het snoeien van de conifeer werkt bevorderend voor de dichtheid en vorm. Zodra je een stukje van het blad afknipt, heeft de twijg kans om te vertakken. Dit geldt voor zowel conifeer hagen als conifeer bomen. Alleen door regelmatig te snoeien, creëer je een dichte en mooie conifeer. Maar hoe, wanneer en met welk tuingereedschap snoei je een conifeer?

De conifeer snoeien

De conifeer snoei je minimaal twee keer per jaar in de periode april – oktober. Voor het snoeien van coniferen gebruik je een heggenschaar. Dit kan een mechanische of elektrische heggenschaar zijn, of een heggenschaar op benzine of accu. Heb je een hoge haag? Dan raden wij aan een telescopische heggenschaar te gebruiken. Werk ook bij het snoeien van een conifeer met schoon en scherp gereedschap. Zo voorkom je dat de haag infecties of bacteriën krijgt in snoeiwonden.

Hoe snoei je een conifeer?

Tijdens het snoeien van de conifeer maak je bewegingen van beneden naar boven. Deze beweging maak je in een omgekeerde V-vorm. De conifeer mag boven wat korter zijn dan onder. Zo zorg je ervoor dat ook de onderste laag genoeg licht krijgt. Let op dat je niet te diep snoeit, want kaal hout loopt niet meer uit. Neem af en toe even de tijd om de conifeer vanaf een afstandje te bekijken. Zo zie je beter waar meer snoeiwerk nodig is.

Wanneer (niet) snoeien?

De conifeer snoei je in de periode april-oktober. Ben je iets eerder of later? Neem dan als regel dat de ergste vorst voorbij is. Snoei de conifeer dus niet als het (gaat) vriezen. Je kunt de conifeer ook beter niet snoeien als het heel warm wordt, want de conifeer is gevoelig voor verbranden. Vermijd het dus om een conifeer te snoeien in de zon.