Hortensia snoeien

De Hortensia is een geweldige bloeier. Als je de Hortensia goed snoeit en verzorgt, kun je vanaf het einde van het voorjaar tot diep in het najaar van haar bloemen genieten. De Hortensia kent twee soorten: de bloeier op oude knoppen (boeren Hortensia) en de bloeier op nieuwe knoppen. Wanneer en hoe je de Hortensia het beste kunt snoeien is afhankelijk van het soort.

De Hortensia snoeien

Boeren Hortensia snoeien

De Hortensia Hydrangea macrophylla en serrata soorten, ook wel boeren Hortensia, zijn bloeiers op oude knoppen. Het snoeien van deze Hortensia soorten kun je op twee momenten doen: voor de winter (na de bloei) en na de winter (voor de bloei).

Een boeren Hortensia heeft niet veel snoeiwerk nodig. Je snoeit hem door de gedroogde bloemen eruit te knippen. Optioneel kun je de boeren Hortensia op verschillende manieren terugsnoeien, bijvoorbeeld als je de struik compacter wilt hebben, wilt opdelen of als de scheuten ziekig/oud zijn:

  1. Je haalt één derde tot de helft van de oudere twijgen weg om verjonging te stimuleren
  2. Je snoeit de Hortensia één derde terug
  3. Je snoeit de Hortensia terug tot zo’n 15 cm boven de grond

Hortensia ‘Forever&Ever’ snoeien

De Hortensia Forever&Ever snoeien is erg simpel. Je hoeft namelijk alleen de uitgedroogde bloemen weg te knippen. Wil je de Hortensia wat compacter hebben, dan knip je hem wat verder terug. Je snoeit deze Hortensia het liefst na de winter, in februari/maart.

Gereedschap voor het snoeien van de Hortensia

Bij het snoeien, en dus ook bij het snoeien van de Hortensia, is het belangrijk om scherp en schoon tuingereedschap te gebruiken. Voor het snoeien van de Hortensiabloemen raden wij een kleinere snoeischaar aan. Ga je een grote struik snoeien dan kun je ook gebruik maken van een snoeischaar die wat groter is.

Wanneer Hortensia snoeien?

De beste snoei momenten voor de Hortensia zijn:
1. Voor de winter, na de bloei (september-oktober)
2. Na de winter, voor de bloei (februari-maart)

Hoe Hortensia snoeien?

Je snoeit de Hortensia door de gedroogde bloemen weg te knippen. Wil je de struik compacter maken, dan snoei je de twijgen tot de helft á twee derde terug.