Lavendel snoeien

De lavendel kent twee snoeimomenten: de hoofdsnoei en de ‘cosmetische’ snoei. De hoofdsnoei vindt het beste plaats rond eind maart/begin april. Dan snoei je de lavendel drastisch terug om de bloei te bevorderen. Het in vorm brengen van de lavendel doe je in oktober, wanneer de mooiste bloei erop zit.

Hoofdsnoei lavendel

De hoofdsnoei van de lavendel vindt plaats in het voorjaar: in maart/april. Het precieze moment hangt af van de weersomstandigheden; je zit goed zolang de strengste vorst is geweest. De hoofdsnoei voer je uit met een heggenschaar. Je bekijkt per twijg waar de kale takken beginnen en snoeit net daarboven af. Je snoeit de plant daarmee drastisch terug; tot één derde van de lavendel. Tijdens de hoofdsnoei van lavendel is het belangrijk dat je wat scheuten aan de takken achterlaat. Op die manier behoud de plant de kans om weer te gaan bloeien. Ook raden we aan om een heggenschaar met scherpe messen te gebruiken. Zo voorkom je beschadiging van het hout.

De lavendel in vorm brengen

De lavendel bloeit in de zomermaanden juli, augustus en september. Net na deze bloeiperiode kun je lavendel in vorm snoeien. Dit doe je door eerst de bloemen van de lavendel te snoeien. Vervolgens snoei je ook de scheuten een klein beetje terug. Let wel op dat je niet teveel wegsnoeit. Daarmee voorkom je dat de plant uit elkaar valt. Bovendien dienen de overgebleven bladeren als beschermering voor de vorst. Met een mechanische ofwel handmatige heggenschaar snoei je je lavendel mooi in vorm voor de winter.

Langer genieten van de lavendel? Snoei de lavendel terug als hij nog in bloei staat en maak er droogboeketjes van. Geef het boeketje een mooi plekje aan de muur of op tafel.

Aanbevolen producten voor lavendel snoeien

Ga je aan de slag met het snoeien van lavendel? Dan raden wij een mechanische heggenschaar met een minimale meslengte van 200mm aan. Deze heggenscharen zijn onder andere verkrijgbaar van Gardena. Je kunt deze heggenschaar dankzij de meslengte gebruiken voor zowel het vormen als terugsnoeien van de lavendel.

[content-egg-block template=offers_grid groups=”mechanische heggenschaar”]

Wanneer lavendel snoeien?

Je snoeit lavendel het beste terug in oktober. De vormsnoei doe je eind maart/begin april na de strengste vorst.

Hoe moet je lavendel snoeien?

Je snoeit lavendel terug door het hout met een heggenschaar af te knippen tot ongeveer één derde. Zorg dat er genoeg scheuten overblijven zodat de lavendel weer kan bloeien.

Hoe vaak lavendel snoeien?

Lavendel snoei je doorgaans twee keer per jaar. Rond maart/april snoei je lavendel in vorm tijdens de vormsnoei. De hoofdsnoei, waarin je de plant drastisch terugsnoeit, vindt plaats rond oktober.