Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleja) wordt het best één keer per jaar rond maart/april teruggesnoeid met een snoei- en/of heggenschaar. Je snoeit deze plant niet zozeer om de bloei te bevorderen, maar om de gewenste vorm en grootte te behouden.

Hoofdsnoei vlinderstruik

De vlinderstruik snoei je terug zodra de ergste nachtvorst is geweest. Dit is eind maart of begin april. Je snoeit in die periode de twijgen – die in de winter als beschermlaag tegen de vorst dienen – terug. Het liefst snoei je terug tot net boven een knop, zodat de knop direct weer kan uitlopen. Je kunt tijdens het terugsnoeien aanhouden dat je een hoogte van 50-80 centimeter laat staan. Wil je dat de vlinderstruik een grotere hoogte aanhoudt, dan snoei je alleen de dunnere takken weg.

De vlinderstruik om het jaar snoeien

Sla je het snoeien een keer een jaartje over, dan is er weinig aan de hand. Deze struik kan prima om het jaar gesnoeid worden. Snoei je om het jaar, dan bestaat wel de kans dat de vlinderstruik meer dan gewenst uitloopt. Verder moet je er rekening mee houden dat de vlinderstruik eerder bloeit.

Aanbevolen producten voor het snoeien van een vlinderstruik

Voor het snoeien van een vlinderstruik adviseren wij een heggenschaar met een meslengte van minimaal 20 cm voor de grotere takken. Voor de kleinere takken kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Belangrijk: zorg ervoor dat de messen van je tuingereedschap scherp zijn. Hiermee voorkom je beschadigingen aan de plant.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

De vlinderstruik (Buddleja) snoei je terug in de periode eind maart – begin april. In de periode augustus-oktober kun je eventueel de uitgebloeide bloemscheuten snoeien voor een langere bloei.

Hoe snoei je een vlinderstruik?

Je snoeit een grote vlinderstruik in maart of april tot ongeveer 50-80 cm boven de grond. Afhankelijk van de takdikte gebruik je hiervoor een heggenschaar en/of snoeischaar.

Hoe vaak moet je een vlinderstruik snoeien?

Een vlinderstruik snoei je eens per jaar of om de twee jaar. Snoei je de vlinderstruik om de twee jaar, dan staat de plant eerder in bloei.