Beukenhaag snoeien

Er zijn twee soorten beuken: de haagbeuk (met duidelijke bladnerf) en de gewone beuk (met glad blad). Voor het snoeien van een beukenhaag maakt het soort niet uit. Je snoeit de beukenhaag terug tijdens de zomermaanden. Je snoeit in deze periode de uitstekende scheuten met een grotere heggenschaar van de haag af. Maar let op: snoei nooit in de brandende zon, want dan kunnen de blaadjes verbranden. Wil je een beukenhaag drastisch terugsnoeien, bijvoorbeeld omdat de haag smaller of lager moet worden? Dan doe je dit juist in de winter.

De beukenhaag snoeien

Voor het snoeien van een beukenhaag maak je gebruik van een mechanische heggenschaar. Een snoeibeurt doe je altijd met schoon en scherp gereedschap. Eerst veeg je het vuil van de messen af en als het nodig is slijp je de heggenschaar. Hiermee voorkom je dat de beukenhaag vatbaar wordt voor ziektes. Want wanneer je met botte messen werkt, wordt de kans op wonden en dus infecties groter.

Vervolgens begin je met het snoeien van de heg. Je snoeit eerst een grove lijn in de haag en bekijkt dan vanaf een afstand op welke plekken meer snoeiwerk nodig is. Hiermee voorkom je dat je een gat in de haag knipt. Om ervoor te zorgen dat je haag hetzelfde formaat blijft, kun je ieder jaar knippen tot de oude snoeiwonden. Voor het mooiste aanzicht snoei je de bovenkant liever iets smaller dan de onderkant.

Aanbevolen producten voor een beukenhaag snoeien

Voor het snoeien van een beukenhaag raden wij een langere, lichtgewicht heggenschaar met scherpe messen aan. Het liefst een mechanische heggenschaar, zodat je verzekerd bent van scherpe messen en met de hand alle controle kunt uitoefenen. Heb je een hogere heg, let dan extra goed op de lengte van de heggenschaar.

Wanneer een beukenhaag snoeien?

De beukenhaag snoei je in de zomermaanden: juli, augustus of september. Maar let op: nieuwere blaadjes zijn gevoeliger. Snoei om verbranding te voorkomen nooit in de volle zon.

Hoe snoei ik een beukenhaag?

1. Zorg dat de messen van je mechanische heggenschaar scherp en schoon zijn
2. Snoei eerst de uitstekende scheuten af
3. Snoei daarna de haag in een grove lijn totdat je de oude snoeiwonden tegenkomt
4. Bepaal vervolgens vanaf een afstandje waar nog meer snoeiwerk nodig is

Plaats een reactie