Druiven snoeien

De druif is een sterke groeier. De sapstroom begint al vroeg in het voorjaar. Daarom vindt de hoofdsnoei van de druif plaats in de winter en de bijsnoei in de zomer.

Wanneer druiven snoeien?

De hoofdsnoei vindt plaats in de winter. Tijdens de wintermaanden knip je de slappe twijgen tot 5-8 centimeter terug. Een handige regel is dat je de scheut terugsnoeit tot 2 á 3 knoppen vanaf de dikke tak (gesteltak). Om ervoor te zorgen dat de scheuten niet teveel door elkaar lopen, kun je een aantal zijtakken volledig wegknippen. Ga uit van zo’n 3 goede scheuten per zijtak.

Wanneer je vroeg in de winter snoeit, zal de druif nauwelijks tot niet bloeden. Snoei je wat later in de winter dan kunnen er na het snoeien wat druppels ontstaan. Maak je hier geen zorgen over, want de druif zal zich weer helemaal herstellen. Snoei niet na eind januari, want dan kan de druivenstruik doodbloeden.

Overigens is het niet noodzakelijk om de twijgen weg te knippen. Je kunt ze ook gebruiken om je druif meer geraamte te geven. Geleid de twijgen bijvoorbeeld langs een pergola of staaldraden om de druivenplant uit te breiden.

De tweede snoeibeurt doe je in de zomer. De zomersnoei voer je uit om ervoor te zorgen dat de druiventrossen zoveel mogelijk zon krijgen. Want alleen met genoeg zonlicht rijpen ze goed. Je knipt het blad weg dat het zonlicht blokkeert. Het kan soms voorkomen dat je hierdoor een hele twijg weg moet knippen. Dat is niet erg. Bekijk ook de druiven aan de trossen. Zitten er lelijke druiven (krenten) tussen, haal deze er dan uit.

Snoeigereedschap voor het snoeien van druiven

Je wilt zeker bij fruitsoorten overdracht van bacteriën, schimmels en virussen voorkomen. Daarom is het bij het snoeien van de druif extra belangrijk om schoon en scherp tuingereedschap te gebruiken. Je kunt voor het snoeien van de druif een snoeischaar gebruiken. Een snoeischaar met een sterke, open veer werkt het schoonst. Hiermee voorkom je dat er sappen blijven hangen.

[content-egg-block template=offers_grid groups=”snoeigereedschap druif”]

Wanneer druiven snoeien?

De druif snoei je het beste in de wintermaanden november t/m januari.

Hoe snoei je druiven in de zomer?

In de zomer snoei je de bladeren die het zonlicht van de druiventrossen blokkeren.

Hoe snoei je druiven in de winter?

In de winter snoei je de scheuten van de druif terug tot 5-8 centimeter ofwel 2-3 knoppen vanaf het takgestel.

Plaats een reactie