Rozen snoeien

Iedere roos heeft drie dingen nodig: veel zon, veel water en minimaal eens per jaar een drastische snoeibeurt. Het maakt daarin niet uit of het gaat om een rozenstruik, klimroos of stamroos. Maar wanneer en hoe snoei je rozen het beste terug?

Een roos snoeien in het voorjaar

De hoofdsnoei van de roos vindt plaats in maart, ongeacht het soort roos. Het kan zijn dat de eerste knoppen dan al zichtbaar zijn. Dat is geen probleem, je kunt gewoon snoeien. Het terugsnoeien doe je bij de roos erg drastisch.

De rozenstruik snoeien

Je snoeit de twijgen van de rozenstruik tot ongeveer 20 cm vanaf de grond. Maak je geen zorgen over de bloei. Er zitten nog wat knoppen op de twijgen en je zult zien dat de rozenstruik vanuit daar weer mooi uitloopt.

Een stamroos snoeien

De stamroos kan de neiging hebben te gaan hangen. Daarom is het belangrijk dat je de roos op stam in maart snoeit. Voor een stamroos houd je bij het snoeien zo’n 15 cm lengte aan. Hiermee stimuleer je de bloei in de zomer en voorkom je dat de roos topzwaar wordt.

De klimroos snoeien: wanneer en hoe?

Bij de klimroos is het belangrijk dat je eerst bepaalt welke scheuten krachtig zijn en welke niet. De kleine takjes zijn ziektegevoelig en niet sterk. Deze knip je er als eerste uit. Je laat een klein stukje van deze tak staan zodat hier weer een nieuwe krachtige scheut uit kan groeien. De scheuten die kunnen dienen als gesteltakken knip je terug tot 2 á 3 knopjes en bind je aan als dit niet nog het geval is.

Leuk feitje: de klimroos heeft zijn naam te danken aan de stekels. Met deze stekels houdt de roos zichzelf omhoog tussen alle andere struiken.

Rozen snoeien in het najaar

De najaarssnoei doe je in november. Hiermee maak je de roos winterklaar. Deze snoeibeurt voorkomt dat het gewicht van eventuele sneeuw de twijgen laat scheuren of breken. Je zoekt de langste scheuten op en snoeit ze tot de helft á tweederde terug.

Tuingereedschap voor rozen snoeien

Zoals bij iedere plant is scherp en schoon tuingereedschap belangrijk bij het snoeien. Voor het snoeien van een roos gebruik je een snoeischaar. Zorg dat deze roestvrij en schoon is om een infectie door een snoeiwond te voorkomen. Controleer voor het snoeien ook of de messen nog scherp zijn. Slijp ze eventueel bij met een wetsteen.

[content-egg-block template=offers_grid groups=”rozen snoeien”]

Wanneer rozen snoeien?

De hoofdsnoei van de roos vindt plaats in maart. In november maak je de roos winterklaar.

Hoe rozenstruik snoeien?

De rozenstruik snoei je in het voorjaar met een schone en scherpe snoeischaar terug tot 15 centimeter boven de grond. Je maakt de rozenstruik in november winterklaar door de grootste scheuten tot ongeveer tweederde terug te knippen.

Hoe klimroos snoeien?

Een klimroos snoei je in maart met een scherpe en schone snoeischaar terug tot 2-3 knoppen.

Stamroos snoeien: wanneer en hoe?

De stamroos snoei je in maart terug met een snoeischaar. Je snoeit de twijgen tot ongeveer 15 cm. Hiermee voorkom je topzwaarte. In november maak je de stamroos winterklaar door de grootste scheuten terug te snoeien.

Plaats een reactie